DIETA ANTI-CISTITĂ

Cistita și infecțiile urinare pot fi extrem de neplăcute și inconfortabile. Un plan alimentar personalizat poate ajuta la gestionarea și prevenirea acestor probleme. Este important să avem în prealabil o evaluare nutrițională a stilului dv. de viață ,evaluare nutrițională necesară pentru a dezvolta un plan alimentar care să corespundă nevoilor dv. individuale, deoarece fiecare caz poate fi diferit.

Cu toate acestea, există câteva recomandări generale pentru o dietă care poate ajuta la gestionarea cistitei și a infecțiilor urinare:

  1. Hidratare adecvată: Consumați suficientă apă pentru a menține o hidratare corespunzătoare. Hidratarea poate ajuta la eliminarea bacteriilor din tractul urinar și poate reduce riscul de infecții urinare.

  2. Suc de merișoare: Sucul de merișoare este cunoscut pentru proprietățile sale de prevenire a infecțiilor urinare. Merișoarele conțin substanțe numite proantocianidine care pot ajuta la prevenirea atașării bacteriilor de peretele vezicii urinare.

  3. Evitați iritanții urinari: Unele alimente și băuturi pot irita vezica urinară și pot agrava simptomele cistitei. Acestea includ alcoolul, cafeina, băuturile acidulate și alimentele picante. Reducerea sau evitarea acestor iritanți poate ajuta la reducerea disconfortului.

  4. Consumați alimente bogate în fibre: Fibrele din alimente precum fructele, legumele, cerealele integrale și leguminoasele pot ajuta la menținerea sănătății intestinale și pot reduce riscul de constipație. Constipația poate agrava simptomele cistitei.

  5. Probiotice: Probioticele, pot ajuta la menținerea echilibrului florei intestinale și pot avea un impact pozitiv asupra sănătății sistemului urinar.

  6. Evitați alimentele alergenice: Dacă aveți alergii alimentare sau intoleranțe, evitați alimentele care vă provoacă reacții adverse, deoarece acestea pot agrava inflamația și disconfortul.

  7. Suplimente: Uneori, medicul vă poate recomanda suplimente precum vitamina C sau extract de merișoare pentru a ajuta la prevenirea infecțiilor urinare.

  8. Reducerea consumului de zahăr: Consumul excesiv de zahăr poate duce la creșterea înmulțirii bacteriilor în tractul urinar. Limitarea consumului de zahăr poate ajuta la prevenirea infecțiilor.

Este important să vă amintiți că aceste recomandări sunt generale și că fiecare caz de cistită sau infecție urinară poate fi diferit.

Ce pot să fac eu pentru tine

Să pun în mâinile tale, în puterea ta, informația, instrumentul, calea de a ajunge la tine, la forma ta cea mai buna, o dieta prin care să te iubești.

Care este modul meu de lucru

Pasul 1

În primul rând vreau să vrei, să intri pe ușa cabinetului sau să ne vedem online, să simți că a venit momentul să faci ceva pentru tine, că ești pregătit(ă) să ajungi la versiunea ta cea mai bună.

Pasul 2

Te programezi pentru o evaluare nutrițională. Acord o deosebită atenție acestei prime întâlniri, care va fi la baza structurării dietei dumneavoastră personalizate, dacă veți dori acest lucru. Evaluarea nutrițională reprezintă o evaluarea individuală, completă, a dumneavoastră din punct de vedere nutrițional , care poate include factori precum vârsta, sexul, greutatea, înălțimea, nivelul de activitate fizică, starea de sănătate și obiectivele personale. În această primă întâlnire, ne vom cunoaște, voi încerca să ințeleg modul dumneavoastră de viață, obiceiurile, ce vă place și, mai ales, ce nu vă place. Vom face o anamneză a stilului de viață și a modului in care vă hrăniți corpul. La sfâșitul acestei întâlniri, ne vom pune un obiectiv, fie ca doriți să slăbiți, fie că doriți o dieta specifică bolii dumneavoastră sau o dietă pentru fertilitate, sau pur și simplu vreți să vă îmbunătățiți sau schimbați stilul de viață.

Pasul 3

DIETA TA PERSONALIZATĂ - Pe baza informațiilor furnizate în evaluarea nutrițională, voi incerca sa îți creez dieta ta sau, mai bine spus, schema ta de dieta inițială. De ce spun inițială --- Pentru că, trecerea de la un stil de viață la altul nu e ușoară. Are nevoie de pași lini, de răbdare, până vom construi împreună propriul tău mod de viață și vom obține obiectivele pe care ni le am propus.

Cum funcționează

Dupa 7 zile circa , după ce voi elabora dieta inițială vom avea următoarea întâlnire. În această întâlnire îți voi explica planul tău de dieta și îți voi furniza toate informațiile de care ai nevoie pentru a începe această călătorie către tine.

Programele mele de nutriție inițiale prevăd mereu o întâlnire săptămânală tocmai pentru a vedea, observa, verifica 2 lucruri:

  1. daca ceea ce facem, facem bine ,daca metabolismul dv raspunde la ceea ce punem in aplicare

  2. daca va place. Da, o dieta trebuie să placă, pentru că, dacă o dieta nu place, nu e clădită pe gusturile dv., mai devreme sau mai târziu, o veți abandona. Nu pot promite diete cu amandine în fiecare zi dar sigur putem găsi alternative, moduri, soluții care să vi se potrivească și care, cumva,  să vă fie oglinda.

Cât durează

Este întrebarea la care nu știu niciodată să răspund. Depinde. Depinde de fiecare, de obiectivele voastre și de o multitudine de  factori. O schimbare, pentru a fi realmente o schimbare ,are nevoie de faze, de timp si de răbdare. În principiu, după ce ne-am atins obiectivele propuse în prima întâlnire vom începe un program de menținere și consolidare și vom decide împreuna intervalul de timp între întalniri, care pot fi la 2 saptămâni, apoi la o luna, apoi la 3 luni. Menținerea și consolidarea sunt, poate cele mai grele faze a procesului acesta de schimbare a stilului de viață ,pentru că in acest timp se clădește real modificarea și modul in care privim aspectele nutriționale.

Insist mult în aceasta fază delicată , tocmai pentru a nu pierde rezultatele  pe care le-am obținut și pentru a consolida noile obiceiuri. Și eu voi  fi acolo pentru tine, cu toată competența mea nutrițională, să te susțin.