DIETA SPECIFICA PENTRU ENDOMETRIOZA

Endometrioza in primul rand doare si nu trebuie sa lasi pe nimeni sa ti spuna ca e normal sa doara asa.

Endometrioza este o afecțiune ginecologică în care țesutul similar endometrului (mucoasa uterină) crește în afara uterului. Această afecțiune poate provoca o varietate de simptome, iar dieta poate juca un rol în gestionarea acestor simptome. Iată câteva dintre simptomele endometriozei și cum dieta poate ajuta:

Simptome comune ale endometriozei:

  1. Dureri pelvine: Durerile pelvine, în special în timpul menstruației, sunt un simptom comun al endometriozei. Dieta poate ajuta la gestionarea acestor dureri prin reducerea inflamației.

  2. Sângerări menstruale abundente: Endometrioza poate duce la sângerări menstruale mai abundente și prelungite. Consumul de alimente bogate în fier poate ajuta la prevenirea sau tratarea anemiei cauzate de sângerări excesive.

  3. Durere în timpul actului sexual: Această durere, cunoscută sub numele de dispareunie, poate fi un alt simptom al endometriozei. O dietă care reduce inflamația poate ajuta la gestionarea acestei probleme.

  4. Tulburări digestive: Unele femei cu endometrioză pot experimenta tulburări digestive, cum ar fi diareea sau constipația. O dietă echilibrată și sănătoasă poate contribui la menținerea sănătății intestinale si mai ales al microbiotului care este responsabil de modularea ormonilor , in special al estrogenului ceea ce in cazul endometriozei determina o crestere a inflamatiei si o accentuare a simptomelor acesteia.

Fie ca vorbim despre o dieta antiinflamatoare, redusa in carbohidrati, fara gluten sau limitata in zaharuri e important individuarea acelor alimente declansatoare, asa-numiti trigger-si. O abordare personalizată poate fi cea mai eficientă în funcție de simptomele și nevoile dumneavoastră individuale.

Ce pot să fac eu pentru tine

Să pun în mâinile tale, în puterea ta, informația, instrumentul, calea de a ajunge la tine, la forma ta cea mai buna, o dieta prin care să te iubești.

Care este modul meu de lucru

Pasul 1

În primul rând vreau să vrei, să intri pe ușa cabinetului sau să ne vedem online, să simți că a venit momentul să faci ceva pentru tine, că ești pregătit(ă) să ajungi la versiunea ta cea mai bună.

Pasul 2

Te programezi pentru o evaluare nutrițională. Acord o deosebită atenție acestei prime întâlniri, care va fi la baza structurării dietei dumneavoastră personalizate, dacă veți dori acest lucru. Evaluarea nutrițională reprezintă o evaluarea individuală, completă, a dumneavoastră din punct de vedere nutrițional , care poate include factori precum vârsta, sexul, greutatea, înălțimea, nivelul de activitate fizică, starea de sănătate și obiectivele personale. În această primă întâlnire, ne vom cunoaște, voi încerca să ințeleg modul dumneavoastră de viață, obiceiurile, ce vă place și, mai ales, ce nu vă place. Vom face o anamneză a stilului de viață și a modului in care vă hrăniți corpul. La sfâșitul acestei întâlniri, ne vom pune un obiectiv, fie ca doriți să slăbiți, fie că doriți o dieta specifică bolii dumneavoastră sau o dietă pentru fertilitate, sau pur și simplu vreți să vă îmbunătățiți sau schimbați stilul de viață.

Pasul 3

DIETA TA PERSONALIZATĂ - Pe baza informațiilor furnizate în evaluarea nutrițională, voi incerca sa îți creez dieta ta sau, mai bine spus, schema ta de dieta inițială. De ce spun inițială --- Pentru că, trecerea de la un stil de viață la altul nu e ușoară. Are nevoie de pași lini, de răbdare, până vom construi împreună propriul tău mod de viață și vom obține obiectivele pe care ni le am propus.

Cum funcționează

Dupa 7 zile circa , dupa ce voi elabora dieta initiala vom avea urmatoarea intalnire. In aceasta intalnire iti voi explica planul tau de dieta si iti voi furniza toate informatiile de care ai nevoie pentru a incepe aceasta calatorie catre tine.

Programele mele de nutritie initiale prevad mereu o intalnire saptamanala tocmai pentru a vedea,observa, verifica 2 lucruri:

  1. daca ceea ce facem , facem bine ,daca metabolismul dv raspunde la ceea ce punem in aplicare si

  2. daca va place. Da, o dieta trebuie sa placa, pentru ca, daca o dieta nu place, nu e cladita pe gusturile dv., mai devreme sau mai tarziu, o veti abandona. Nu pot promite dieta cu amandine in fiecare zi dar sigur putem gasi alternative, moduri,solutii care sa vi se potriveasca si care, cumva  sa va fie oglinda.

Cât durează

Este intrebarea la care nu stiu niciodata sa raspund. Depinde. Depinde de fiecare, de obiectivele voastre si de o multitudine de  factori. O schimbare, pentru a fi realmente o schimbare are nevoie de faze, de timp si de răbdare. In principiu, dupa ce ne am atins obiectivele propuse in prima intalnire vom incepe un program de mentinere si consolidare si vom decide impreuna intervalul de timp intre intalniri, care pot fi la 2 saptamani, apoi la o luna, apoi la 3 luni. Mentinerea si consolidarea sunt, poate cele mai grele faze a procesului acesta de schimbare a stilului de viata pentru ca in acest timp se cladeste real modificarea si modul in care privim aspectele nutritionale.

Insist mult in aceasta faza delicata , tocmai pentru a nu pierde rezultatele  pe care le am obtinut si pentru  a consolida noile obieceiuri. Si eu voi  fi acolo pentru tine, cu toata competenta mea nutrițională, să te susțin.