Nutriția fertilității
48,5 milioane de oameni, femei si bărbați, se confruntă astăzi cu infertilitatea. 48,5 milioane de oameni care își doresc un copil. Aparent un lucru simplu, ușor. De ce ? Pentru că oriunde vezi o mama cu un copil, un bebe in cărucior, copii, mulți copii in parcuri, jucându-se, o viitoare mămica mândră de burtica ei. Și apoi sunt ei, aceste milioane de persoane, care încearcă și spera sa li se întâmple și lor acest lucru. Și nu li se întâmpla. Și statistica ne spune că, din 100 de persoane care decid la început de an sa facă un copil, la sfârșitul anului, doar 10... 10 vor fi reușit. Dar, in ultimii ani numeroase studii (și va rog sa citiți câteva din bibliografie) ne spun ca exista o legătura directă intre alimentație, stilul nostru de viată și fertilitatea sau infertilitatea noastră. Și atât de mult exista aceasta preocupare in rândul nutriționiștilor si profesioniștilor care se ocupa de infertilitate in Italia încât Universitatea Sapienza din Roma, una dintre cele mai importante din lume, a organizat un Master in Biologia Reproducerii si Nutriția Fertilității, master de care eu m-am îndrăgostit din pasiunea pe care o am pentru nutriție dar si din dorința de a ajuta, cu o dieta specifica si competentă pe cei care se confruntă cu aceasta problema atât de delicata si câteodată extrem de dureroasa. Astfel că, sunt unul dintre primii 40 de nutriționiști specializați in Nutriția fertilității.
A avea o dietă echilibrată, bogată în nutrienți, nu poate fi sinonim cu o dietă dezechilibrată, bogată în mâncare procesată, de tip fast-food. E ca și cum ai spune că alb e negru și negru e alb. E necesar să conștientizăm impactul major pe care alimentația noastră o are asupra sănătății noastre în general si mai ales, în ceea ce privește fertilitatea. Dar o dietă specifica pentru îmbunătățirea capacității noastre reproductive e diferită. E diferită pentru că ea urmărește, pas cu pas, dezvoltarea oocitelor și a spermatozoizilor , care sunt celulele noastre de reproducere feminină și masculină. Pentru a avea însă un impact pozitiv și a contribui la îmbunătățirea calității lor, această dietă sau mod de alimentație trebuie să o construim cel puțin 90 de zile înainte de momentul conceperii sau 30 de zile dacă facem un transfer din ovocite donate sau congelate. De ce? Pentru că, circa 90 de zile este timpul în care celulele noastre se dezvoltă și ajung la maturizare, perioada în care depind de nutrienții pe care îi oferă corpul nostru prin intermediul fluidului folicular. Acești nutrienti corpul nostru îi ia din alimentația noastră. O dieta specifica pentru fertilitate ar trebui să includă acești nutrienți atât de necesari reproducerii , echilibrului hormonal, dezvoltării fetale, sănătății ovulelor dar și a spermei.
CUM AJUTA UN STIL DE VIATA SANATOS, FERTILITATEA?
GREUTATEA. DETOXIFICAREA. MICROBIOTUL. INFLAMAȚIA. ECHILIBRUL GLICEMIC. STRESUL. NUTRIENȚII- aceștia sunt principali factori care influențează fertilitatea.
In primul rând , a mănca corect , atât cat avem nevoie, ne ajuta sa avem greutatea adecvata. Greutatea, daca nu este controlata, poate fi un obstacol in calea reproducerii. Excesul de greutate si obezitatea sunt considerate factori de risc, in special pentru fertilitatea feminina, deoarece compromit ovulația. De asemenea, o greutatea sub limita minima sau o scădere in greutate excesiva, cauzata de o dieta prea drastica și prea restrictiva , influențează fertilitatea.
In plus, prin dieta putem influenta ovulația si inflamația, in special cea silente la femei, și sa îmbunătățim spermatograma la bărbați.
NUTRIȚIA ADECVATĂ AJUTA LA DETOXIFIEREA FICATULUI
Ficatul este organul deputat pentru a gestiona echilibrul intre nutrienți și antinutrienți. Acesta este motivul pentru care detoxifierea este unul dintre instrumentele nutriționale importante atunci când vorbim de fertilitate și dieta.
Printr-o alimentație corecta putem introduce alimente bogate in antioxidanți care ajuta la protejarea ovocitelor si spermatozoizilor de radicalii liberi.
Datorită detoxificării ficatului, toate bacteriile patogene și toate toxinele care ar putea împiedica fertilitatea sunt îndepărtate. În acest fel promovăm un mediu uterin sănătos și susținem echilibrul hormonal . Acesta din urmă depinde tocmai de buna funcționare a ficatului și este o condiție necesară pentru o bună capacitate de reproducere.
NUTRITIA FERTILITATII SI SANATATEA INTESTINALA (microbiotul)
Un stil de viața echilibrat susține si diversifitatea microorganismelor sau a microbiotul, in consecința și a sistemul imunitar. Acesta din urma are rol in reducerea avorturilor spontane cauzate de așa-zisa respingere a embrionului de către organism care îl percepe ca o amenințare, in timpul unei proceduri FIV.
Nutriția reduce inflamația si promovează echilibrul glicemic.
Cu o alimentație antiinflamatoare putem atenua stările inflamatorii care pot influenta fertilitatea. In special, o dieta cu un consum echilibrat de carbohidrați, adecvat fiecărei persoane in funcție de necesarul ei fiziologic, menține nivelul glucozei din sânge echilibrat, și in consecință, nivelul glicemiei și a insulinei.
Insulina este un hormon care stimulează producția de estrogeni care de obicei agravează stările inflamatorii din organism. Reducerea carbohidraților scade nivelul de insulină circulant, scade inflamația și îmbunătățește echilibrul hormonal. Acest lucru are ca rezultat o îmbunătățire a ovulației și o creștere a ratelor de sarcina. In cele din urma la rezistenta la insulina a fost corelată cu posibile eșecuri de implantare și avorturi spontane.
Cum ar trebui sa fie o dieta pentru fertilitate sau Ce inseamna o dieta a fertilitatii?
Un plan de dietă pentru fertilitate ar trebuie in primul să fie personalizat, să fie studiat pentru fiecare persoana in functie de necesitatile sale , caci nu suntem toti la fel, ar trebuie sa fie variat și bine echilibrat pentru a fi eficient. De fapt, cuvântul dieta nu trebuie interpretat ca ''a renunța'' la ceva, ci mai degrabă ca alegerea combinației potrivite de alimente care sunt bune pentru sănătatea noastră.
O nutriție corectă ar trebui mai întâi să curețe organismul de toxine și radicali liberi care amenință capacitatea de reproducere, de aceea si eu încep de obicei programele mele de fertilitate cu o perioada de curățare (a nu se confunda cu detoxul din programele de slăbire).Din acest motiv este esențial să consumăm alimente bogate in antioxidanți si capabile sa susțină funcția hepatica. În plus, alimentele alese cu grija furnizează cantitatea potrivită de grăsime necesară pentru producerea de hormoni steroizi și promovează echilibrul hormonal, susținând producția și funcțiile acelorași hormoni.Si mai aduc aminte că grăsimile sunt componenta principala a membranelor celulare si de ele depind flexibilitatea lor care este fundamentală in momentul in care ovocitul iese din folicul.Și nu in ultimul rând, este important să introduceți în alimentație dozele potrivite de vitamine și săruri
minerale care susțin procesul de fertilizare.
IN FINAL, CARE SUNT ALIMENTELE CE POT AJUTA LA FERTILITATEA NOASTRA SI CUM LE ALEGEM?
Să ne schimbam modul in care mâncam și stilul nostru de viată nu e ușor pentru că avem obiceiuri si plăceri deja formate dar un bebe poate fi un motiv si un argument care sa ajute enorm in sensul acesta. Indemnul meu e să preferăm alimentele care conțin nutrienții necesari susținerii concepției și dezvoltării fătului, și să le evităm pe cele care împiedică fertilitatea. În același timp trebuie sa acordam atenție și de unde provin aceste alimente, modul in care au fost crescute ,ce factori de creștere au fost utilizați, ambalajele folosite etc. Chiar și unele obiceiuri înrădăcinate, precum consumul de multă cofeină, zahăr sau alcool, pot altera echilibrul normal al corpului nostru, împiedicându-i funcțiile.
Prin urmare, este important să înțelegem si sa conștientizam importanta alegerii alimentelor pe care le mâncăm și a stilului de viață pe care alegem să îl avem, deoarece acestea ne influențează foarte mult capacitatea de reproducere. Si primul pas este să ne informam , de preferat din surse avizate, tocmai pentru a putea alege ce e mai bine pentru noi.
9 alimente care influențează fertilitatea
1.Avocado – Avocado este o sursă de vitamine importante, precum vitamina E, a cărei integrare poate ajuta la îmbunătățirea grosimii endometrului. În plus, este un aliment bogat în potasiu, grăsimi nesaturate, fibre și acid folic, elemente cruciale în primele etape ale sarcinii.
2.Semințe de floarea soarelui – Aceste semințe ajută în special la fertilitatea masculină deoarece, datorită vitaminei E, îmbunătățesc motilitatea și cantitatea spermatozoizilor. Semințele de floarea soarelui conțin cantități semnificative de nutrienți care stimulează fertilitatea, cum ar fi zinc, acid folic și seleniu.
3.Somon – Bogat în omega-3, proteine si grăsimi „bune”, somonul susține dezvoltarea fătului în timpul sarcinii. La bărbați, nivelurile ridicate de vitamina D și seleniu îmbunătățesc parametrii spermatozoizilor. Este important să alegeți somonul sălbatic.
4.Nuci – Nucile sunt bogate în omega-3 și omega-6, care reglează nivelul hormonal, și în vitaminele B și E, care mențin organismul sănătos și îmbunătățesc fertilitatea. La bărbați, aportul de nuci duce la o îmbunătățire a motilității, cantității și morfologiei spermei iar la femei îmbunătățesc calitatea ovocitelor
5.Ouă – Ouăle sunt bogate în proteine si colină, ceea ce are efecte pozitive asupra dezvoltării fetale. În special, gălbenușul de ou este o sursă importantă de vitamina B, omega-3 și acid folic, care favorizează dezvoltarea embrionului după concepție.
6.Sparanghel – Sparanghelul oferă organismului mai mult de jumătate din aportul zilnic recomandat de acid folic și vitamina K. Aceste alimente nu numai că întăresc sănătatea reproductivă a femeilor datorită cantităților mari de vitamine și antioxidanți, dar ajută și la fertilitatea masculină, deoarece sunt bogate. de zinc și seleniu.
7.Fasole și linte – Aceste alimente sunt bogate în proteine vegetale, care ajută la reducerea riscului de infertilitate ovulatorie, și acid folic, o componentă importantă pentru conceperea și dezvoltarea sănătoasă a embrionului.
8.Fructe – Fructele de pădure, zmeura și afinele sunt alimente bogate în antioxidanți naturali și nutrienți antiinflamatori care îmbunătățesc atât fertilitatea masculină, cât și feminină. Rodia de asemenea ajută și în faza de concepție deoarece este bogată în antioxidanți, vitamine și folați. 9.Legume cu frunze verzi închise – Varza ,kale, papadia, broccoli, spanacul sunt alimente bogate in fibre si nutrienti prenatali, cum ar fi calciul, fierul si acidul folic.
Drumul către un bebe poate fi lung și dureros dar nutriția echilibrata și imbunatațirea stilului de viată pot contribui la îndeplinirea unui vis frumos. Și sper sa ajungă la voi mesajul acesta și să fi contribuit la alegerea măsurilor potrivite.