Tiroida si Alimentatia
Cum influenteaza tiroida sitemul imunitar, pielea si imbatranirea?
# CARE ESTE ROLUL EI?
Pielea, unghiile și părul sunt printre primele părți ale corpului afectate de disfuncționalitățile glandei tiroide.
Hormonii tiroidieni joacă un rol important în menținerea funcțiilor normale ale pielii, cum ar fi consumul de oxigen, diviziunea celulară, sinteza proteinelor, grosimea pielii, secreția normală de sebum și creșterea părului și a unghiilor.
Unele dintre aceste acțiuni ale hormonilor tiroidieni sunt directe, iar altele sunt indirecte și legate de efecte mai generale, cum ar fi producția de căldură și circulația periferică a sângelui. O tiroidă care nu funcționează corect este responsabilă de multe modificări ale pielii , părului și unghiilor: de aceea, este foarte important să evaluăm aceste aspecte atunci cand elaboram un plan alimentar PERSONALIZAT pentru o persoana care sufera de aceasta patologie.
În cazul unei producții reduse de hormoni tiroidieni, adică în hipotiroidism, pielea este palidă, uscată și rece, iar în cazul unui hipotiroidism , palmele mâinilor și tălpile picioarelor pot căpăta o nuanță galben-portocalie din cauza acumulării de caroten. În ceea ce privește părul, acesta este mat, uscat și fragil, iar uneori poate apărea pierderea bărbii, a părului pubian și sprâncenelor. În plus, la 90% dintre persoanele cu hipotiroidism, unghiile sunt subțiri, fragile, de dimensiuni reduse, cu striații longitudinale și transversale și cresc mai lent.
Persoanele care produc excesiv hormoni tiroidieni și suferă de hipertiroidism, pielea este netedă, umedă, caldă și roșie. Căldura și roșeața sunt cauzate în principal de vasodilatația periferică și de creșterea fluxului sanguin si au o transpirație excesivă, mai ales la nivelul mâinilor și picioarelor. La 20-40% dintre pacienții cu hipertiroidism se observă o pierdere difuză a părului, care devine moale și subțire, iar la 5% se constată modificări ale unghiilor, care cresc mai repede și prezintă striații longitudinale și aplatizare a suprafeței.
Afecțiunile tiroidiene pot fi asociate cu diverse alte patologii cutanate, multe dintre ele autoimune, cum ar fi vitiligo, o modificare a pigmentării pielii care se manifestă prin pete deschise la culoare de forme și dimensiuni variate. Se estimează că aproximativ 5% dintre pacienții cu vitiligo au modificări autoimune ale tiroidei, cum ar fi boala Basedow și tiroidita Hashimoto. Adesea, vitiligo precede apariția afecțiunii tiroidiene, de aceea este foarte importantă evaluarea anticorpilor antitiroidieni la aceste persoane si eliminarea din dieta a acelor alimente care pot altera acest lucru.
De asemenea, scăderea nivelului de estrogeni în perimenopauză și menopauză este asociată cu îmbătrânirea pielii. Pielea se subțiază odată cu înaintarea în vârstă și tinde să se rideze pe măsură ce se pierde colagenul. Pielea devine, de asemenea, mai uscată, mai puțin elastică și mai puțin vascularizată odată cu vârsta. Nivelurile mai scăzute de estrogeni sunt asociate cu o creștere a semnelor de îmbătrânire a pielii.
Nutritionist licentiat Emma Di Bello
tel. 0773894940
on-line #dieta #tiroidaromania #nutritionist